Karácsony Emőke

A babamasszázs az érintés szeretetteljes erejével fokozza az energiapályák működését, beindítva a szervezetregeneráló, vitalizáló, öngyógyító folyamatait. Ezt összekapcsoltuk a tudományos mozgásfejlesztés fogásaival.

Csecsemő-és kisgyermeknevelő, korai fejlesztő pedagógus.

Munkámban a BBMM® módszert alkalmazom, mely a hagyományos thai babamasszázs és szemlélet ötvözése az ideggyógyászat, a fejlődéspszichológia, a fejlesztőpedagógia és a gyógypedagógia tudományos eredményeivel, a csecsemők első életévére kidolgozva. A babamasszázs folyamatához kapcsolódik a testtájankénti mozgatás, figyelembe véve a baba életkori fejlettségi szintjét.

A babamasszázs az érintés szeretetteljes erejével fokozza az energiapályák működését, beindítva a szervezetregeneráló, vitalizáló, öngyógyító folyamatait. Ezt az önmagában is csodálatos masszázstechnikát összekapcsoltuk a tudományos mozgásfejlesztés fogásaival.

A módszer segítségével a baba áthalad a megfelelő mozgásfejlődési skálán. Szülői közreműködéssel minden csecsemőkori mozgásmintát elegendő minőségben és mennyiségben gyakorolhat, így a fejlődési elakadások és hiányosságok elkerülhetők. Nem marad ki a kúszás a mászás, a baba megtanulja tartani a fejét hason fekvésben, és remélhetőleg nem áll fel és indul el túl korán. A masszázs mozgás ezzel a prevenciós szemléletmóddal, az ép idegrendszerű csecsemők korai fejlesztő módszerének tekinthető. Egyéni mozgásfejlesztés akár a babamasszázs és a baba passzív mozgatása folytatásaként alkalmazható. Az egyensúlyt, nagy- és finommozgásokat, térben tájékozódást, szem-kéz koordinációt kívánom fejleszteni, olyan eszközök segítségével, mint az egyensúlyozó tölcsér, akadálypálya mozgásfejlesztő modulok segítségével, billenő rácshinta, libikóka, alagút, fiziológiás labda, stb.

A fejlesztések során gyakran alkalmazom a Huple® tölcsért, mely egy speciális mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz, mellyel végzett vizsgálatok során, képet kapunk a csecsemők és gyermekek idegrendszeri érettségéről, működési zavaráról, izomtónus, egyensúly-, a szem-kéz koordináció-, és fej-törzs kontroll állapotáról.

A foglalkozás korai fejlesztésnek minősül. Az újszülötteknél kialakult idegrendszeri sérülés során kialakult test szerte jelentkező kóros ízületi és izomállapotok rehabilitációjára komolyabb terápia szükséges. Ebben is segítséget tudok nyújtani, szakembert ajánlani.