Csiba Klaudia

Kötődő nevelés – új divat, vagy ősi ösztön?

A hordozás, az édesanya közvetlen testközelsége a kisbabák elemi igényeihez tartozik, egyenrangú az éhséggel, szomjúsággal, álmossággal. Ez utóbbiakban sosem kételkednénk, ezért tényleg fontos kihangsúlyozni, hogy a testközelség kielégítetlensége ugyanolyan hiányérzetet és fájdalmat képes okozni a kisgyermekben, mint az éhség vagy fáradtság.

A csecsemők minden adottsága arra utal, hogy koraszülöttként jönnek a világra, önállóan nem lennének képesek a túlélésre. Azon kívül, hogy táplálásra és védelemre van szükségük, a testfelépítésük is jelzi a hordozásra való „felkészültségüket“. Az összegömbölyödött testhelyzet, felhúzott lábacskák, C alakban ívelt nyaki csigolyák, melyek majd a járás kezdetére veszik fel a felnőtt ember hátgerincének formáját, mind arra utalnak, hogy a genetikai kódunkba is ez van beleírva.

Az igény szerint hordozott babák sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, kevesebb stresszhatás éri őket. Megerősödik az önbizalmuk és önbecsülésük, mert nap mint nap tapasztalják, hogy értékesek, meghallgatják és elfogadják a szükségleteiket. Ezzel is nagyban hozzájárulunk, hogy egészséges és kiegyensúlyozott felnőttek váljanak belőlük.

Mindemellett elvitathatatlan tény, hogy a csecsemők karon hordása nem könnyű feladat. Ezért fontos a megfelelő babahordozó kiválasztása, ami hihetetlenül lecsökkenti a súlyt és könnyű kis szeretetcsomaggá változtatja babánkat.

A kötődő nevelésről és babahordozásról szóló beszélgetések keretén belül részletesebben körbejárjuk a témát, szó lesz a helyes testtartásról és lehetőség nyílik sok szép kendő és hordozó kipróbálására is, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb megoldást.